Verblijf

Verblijf tijdens diagnostisch traject

Een diagnostisch traject kan in combinatie met verblijf in ons centrum.

Start van de begeleiding

We starten de begeleiding steeds op met een gesprek in ons centrum. We streven ernaar om zoveel mogelijk belangrijke figuren in het leven van de jongere bij dit gesprek te hebben:

  • De minderjarige zelf
  • de ouders
  • de aanmelder/contactpersoon (dit is diegene die het Aanmeldingsdocument voor de Integrale Toegangspoort heeft opgesteld).

Als dit niet mogelijk is, starten we met de betrokkenen die wel aanwezig kunnen zijn. In het opnamegesprek proberen we:

  • Veiligheid en vertrouwen te wekken door de werking, het gebouw en de begeleiders voor te stellen.
  • Onze belangstelling en onze bereidheid om hulp te bieden duidelijk te maken.
  • Contactinformatie uit te wisselen.
  • Een eerste aanzet te geven tot de probleemverkenning.

Het startgesprek gaat door samen met het team van de jongere. Deze bestaat uit een contextbegeleider, psycholoog en een individuele begeleider. We vinden het belangrijk om elkaar al wat te leren kennen en delen ook contactgegevens uit. Bij vragen of problemen zijn deze personen ook het aanspreekpunt.

Het opstartgesprek wordt afgesloten met afscheid nemen van de meegekomen contextfiguren en het binnenbrengen van de bagage.

Onthaal in de leefgroep

Omwille van privacy en het gevoel van veiligheid van onze jongeren is het leefgedeelte enkel toegankelijk voor bewoners, medewerkers en betrokken hulpverleners.

Bij de start van de begeleiding zal de individuele begeleider de jongere rondleiden in het centrum en stellen we hen voor aan hun groepsgenoten. De voorstelling blijft beperkt tot het uitwisselen van namen. De mate waarin meisjes informatie met elkaar uitwisselen bepalen ze zelf.

We stellen de aanwezige begeleiders voor en overlopen samen de dagindeling, leefregels en afspraken van de leefgroep.

Er wordt dan ook een eigen kamer toegewezen. Dit is een eigen plekje, waar een jongere de nodige rust en privacy kan vinden. We proberen deze kamer samen zo knus mogelijk te maken.

Een dag in Luein

We bieden de jongeren een duidelijke en terugkerende dagstructuur aan die aangepast is aan de periode waarin we ons bevinden (vakantie, weekend,…). Binnen deze structuur loopt er voor elke jongere een individueel traject. Hoe dit er uitziet is sterk afhankelijk van je eigen houding, noden, werkpunten, verwachtingen, vragen en wensen en contacten met je gezin.

Wat het team van de jongere nodig acht voor de begeleiding krijgt steeds voorrang op andere activiteiten.

In de dagschema’s hieronder geven we een overzicht hoe een type dagindeling er voor jou zou kunnen uitzien.

FAQ